Rådgivning, tidbokning, receptförnyelse

ssk_min1Vi rekommenderar att registrera ett personligt konto på Mina vårdkontakter som används för meddelanden, av- och ombokning, samt förnyelse av recept. 

Föredrar du att prata med sköterskan, få personligt råd eller vill beställa tid hos läkare, ring 010-105 93 30

Vi har automatiskt kösystem (Tele-Q). Tala eller knappa in ditt telefonnummer och du blir inom 3 tim återuppringd av en specialutbildad sjuksköterska.

Kontakt under jourtid

jour_min1Kvällar, nätter och helger, kan du ringa Sjukvårdsupplysningen på 1177 för medicinska råd eller tidbokning på Jourcentralen. 

Kn du vänta till nästkommande dag, föredrar vi om du tar kontakt med oss, då du får träffa din egen läkare.

Vi har vanligtvis god tillgänglighet för akuta läkartider för till exempel infektioner och skador. 

Skriv ut

ASA ges i onödan vid diabetes

15 maj 2013.

DM: Patienter med typ 2-diabetes men som inte har någon hjärt-kärlsjukdom tycks inte få nytta av proppförebyggande behandling med acetylsalicylsyra, enligt en svensk studie i tidskriften BMJ Open

 

Det är tämligen oomtvistat att hjärt-kärlfriska patienter inte bör få acetylsalicylsyra, ASA, i lågdos som skydd mot hjärtinfarkt och stroke. Huruvida det här också gäller diabetiker är något mer osäkert, även om randomiserade studier också pekat på att behandlignen inte heller här gör någon nytta.

Och att det inte tycks finnas någon sådan nytta bekräftas nu i en observationstudie av forskare vid bland annat Göteborgs universitet som gjort en uppföljning av nästan 20 000 patienter i det nationella diabetesregistret. 

Slutsatsen är att insjuknandet i hjärt-kärlsjukdom var den samma oavsett om patienterna använde ASA eller inte. Snarare var behandlingen kopplad till ökad risk för att insjukna i hjärt-kärlsjukdom bland kvinnor. Vidare fanns det en antydan till ökad risk för blödning och magsår bland dem som fick ASA.

I studien ingick totalt 18 646 patienter med typ 2-diabetes utan känd hjärt-kärlsjukdom. 4 608 av deltagarna stod på ASA. Uppföljningstiden var i median 3,9 år.

Enligt forskarna behövs nu fler studier för att utröna eventuella könsskillnader i effekterna av ASA.

Skicka epost

emailSynpunkter/förslag om hemsidan: 
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Synpunkter/förslag om verksamheten: 
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Övriga telefonnummer

Reception 010 - 104 42 55 tel_min1

Våra övriga telefonnummer

Fax 010-104 42 73

Skicka brev

Vårdcentralen Östertull postVikboplan 7
60229 Norrköping

Hitta till oss

compSe kartan om hur du hittar till oss, kolla bilder om omgivningen. Vi har parkeringsplatser direkt framför vårdcentralen. Biljett kan köpas i automat för upp till 3 timmar. 

Hälsoprofil och hälsokontroll

halsoprofil

Medicinsk Qigong

qigong

Ljusterapi

ljusterapi

Screening

screening