Skriv ut

Febern behövs för att bli frisk

19 september 2008.

DN: Det finns många starka argument emot paracetamol till febriga barn, och ganska få hållbara argument för.
Den nya studien om ett eventuellt samband med astma lägger ännu mer tyngd i vågskålen emot - även om den inte räcker för att någon ska våga ändra rekommendationerna till världens småbarnsföräldrar. Studiens författare hänvisar till WHO:s gällande rekommendationer.

När man nagelfar dem - och den vetenskapliga sammanställning som WHO utgår ifrån, en så kallad Cochranerapport - visar det sig att stödet för paracetamol till febriga barn är så gott som obefintligt.

Enligt WHO finns:

 • Inget övertygande stöd för att feber är farligt för barn.
 • Visst vetenskapligt stöd för att feber tvärtom är bra för barn som är sjuka i virus- och bakterieinfektioner.

  Det finns några studier där forskare slumpmässigt har gett sjuka barn sockerpiller eller paracetamol. Föräldrarna kunde inte gissa vilka barn som fick vilket piller. De såg ingen skillnad för barnens tillstånd, förutom att de som fick paracetamol blev något piggare och mer aktiva.

  Vissa studier pekar mot att paracetamol förlänger lidandet. Till exempel tar det längre tid att bli frisk från vattkoppor för barn som äter paracetamol, enligt en studie.

  Visserligen kan det vara livsfarligt med riktigt hög feber, över 41 grader, skriver WHO. Men i sådana lägen hjälper knappast paracetamol.

  WHO understryker att läkare inte ska hålla på och ge paracetamol rutinmässigt till barn. Det ska bara ges till barn som verkligen har ont, som lider och har feber över 39 grader. Och egentligen har vi, skriver WHO, alldeles för lite underlag även för en sådan rekommendation.

  Hittills har man trott att paracetamol är så gott som ofarligt. Det finns bara risk för leverskador i höga doser. Nu finns en ganska väl grundad farhåga att det dessutom ökar risken för astma.
 • Hälsoprofil och hälsokontroll

  halsoprofil

  Medicinsk Qigong

  qigong

  Ljusterapi

  ljusterapi

  Screening

  screening