Skriv ut

Egen koll av bröst döms ut av forskare

01 oktober 2009.

DAGENS NYHETER: Kvinnor som undersöker sina bröst regelbundet har inte minskad risk att dö i bröstcancer. Där­emot hittar de fler ofarliga knölar som tas bort i onödan. Det visar flera stora studier som omfattar hundratusentals kvinnor.

- Självundersökning av brösten gör mer skada än nytta. Det finns ingen vetenskaplig grund alls för att rekommendera kvinnor att undersöka sina bröst en gång i månaden, säger Peter C Gøtzsche som är chefsöverläkare vid Rigshospitalet i Köpenham.

I dag är det nationella bröstcancerdagen. Den inleder Cancerfondens månadslånga Rosa bandet-kampanj för att öka kvinnors medvetenhet om bröstcancer. En viktig del av deras budskap är att kvinnor ska undersöka sina bröst en gång i månaden för att hitta knölar som kan vara bröstcancer.

Men forskning visar att kvinnorna i stället hittar fler ofarliga knölar, som tas bort i onödan. Det visar flera stora studier som omfattar hundratusentals kvinnor. Peter C Gøtzsche blir upprörd när han hör att kvinnor i Sverige uppmanas att själva undersöka sina bröst en gång i månaden.

- Det är skandal och chockerande att svenska kvinnor rekommenderas att göra något som är skadligt. Flera länder, däribland Danmark och USA, har helt tagit avstånd från detta. Här ligger Sverige efter många andra länder.

Att kvinnor uppmanas att undersöka sina bröst leder till otrygghet, menar den danska forskaren.

- De tvingas hela tiden bli påminda om risken att få cancer och blir oroliga av det. Det hade kanske varit värt det om kontrollen ledde till att färre dör, men så är det ju inte.

Peter C Gøtzsche är en av författarna till en så kallad Cochrane-sammanställning, som omfattar de två hittills största och bästa studierna med totalt 388.000 kvinnor i Ryssland och Kina. Cochrane är en ansedd internationell forskarsammanslutning som granskar den vetenskapliga grunden för medicins­ka behandlingar.

Rapporten visar att självundersökning av brösten inte leder till minskad dödlighet i bröstcancer. Hälften av kvinnorna fick lära sig hur man undersöker sina bröst, de andra levde som vanligt. Kvinnorna som kontrollerade brösten en gång i månaden dog lika ofta i bröstcancer som de som inte undersökte brösten.

Däremot hittade de oftare godartade knölar. Antalet biopsier av ofarliga knölar fördubblades i de grupper där kvinnorna undersökte sina bröst.

Cancerfonden skriver på sin hemsida att kvinnor genom undersökning av brösten själva kan bidra till att sjukdomen upptäcks tidigt. Den som vill kan också betala en krona i månaden för att få ett sms i mobilen som påminner om att det är dags att undersöka brösten. Mobiltjänsten är ett samarbete mellan Cancerfonden, frukostflingtillverkaren Kellogg's och tidningen Amelia.

Bengt Westermark är ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd. Han håller med om att undersökning av brösten är en kontroversiell fråga.

- Vi har tagit ställning för detta för att vi vill öka medvetenheten om bröstcancer bland kvinnor. Evidensen för effekten är osäker, det kan jag hålla med om. En gång i månaden är kanske lite väl häftigt. Det är inget alternativ till mammografi, snarare en inkörsport till mammografi, där effekten ju är tveklös, säger Bengt Westermark.

Han menar att det är olyckligt om undersökningen av brösten gör kvinnor oroliga i onödan.

- De ska inte heller ha dåligt samvete om de inte kollar sina bröst regelbundet. Varje kvinna får själv välja om hon vill göra detta, säger han.

Forskaren Peter C Gøtzsche anser att kvinnor ska fortsätta vara uppmärksamma på sina bröst.

- Men det räcker att någon gång ibland titta på brösten i duschen eller be partnern hålla koll. Om brösten förändras i formen ska kvinnan naturligtvis gå till sin läkare, säger Peter C Gøtzsche.

Kvinnor mellan 40 och 75 år har rätt till regelbunden mammografi i Sverige. Det leder enligt Peter C Gøtzsche till att man kan hitta tumörer tidigare än vad som är möjligt genom att kvinnan själv känner på brösten.

Hälsoprofil och hälsokontroll

halsoprofil

Medicinsk Qigong

qigong

Ljusterapi

ljusterapi

Screening

screening