Skriv ut

Medelhavskost skyddade mot benartärsjukdom

06 februari 2014.

(Dagens Medicin) Hjärtfriska personer som lottats till att äta en typisk Medelhavskost med extra olivolja eller nötter fick minst halverad risk att insjukna i benartärsjukdom, fönstertittarsjuka, enligt en ny studie i Jama.

Resultaten är baserade på ytterligare en delanalys av den stora spanska Predimed-studien, vars huvudresultat publicerades förra året.

Under i snitt 4,8 års uppföljning hade 89 nya fall av benartärsjukdom inträffat bland de nästan 7 500 deltagarna i studien.

Risken för detta var 66 procent lägre bland dem som lottats till att följa en medelhavsdiet med extra olivolja, jämfört med en kontrollgrupp, där deltagarna uppmanats att minska på fettintaget.

Även i en tredje grupp som randomiserats till att äta en medelhavsdiet med extra nötter sågs en halvering av insjuknandet, jämfört med kontrollgruppen.

I medelhavskost ingår bland annat högt intag av grönsaker, frukt, spannmålsprodukter och nötter samt ett måttligt intag av fisk och fågel. Intaget av mejeriprodukter och rött kött ska vara lågt. Måttlig konsumtion av vin ingår i samband med måltider.

Enligt forskarna är detta den första randomiserade studien som utvärderat hur en kostintervention påverkar nyinsjuknande i benartärsjukdom. Resultaten är samstämmiga med tidigare observationsstudier och relevanta ur folkhälsosynpunkt, skriver de.

Samtidigt lyfter forskarna fram en del begränsningar i studien, som att benartärsjukdom inte var ett primärt utfallsmått och att antalet nya fall i studien var lågt.

Tidigare har de också konstaterat att skillnaderna i kostvanor bland dem som lottats till medelhavsdiet och lågfettdiet i praktiken blev ganska små. Skillnaden låg snarare i att deltagarna som fått extra ransoner av olivolja eller nötter fick i sig en annorlunda typ av fett än deltagarna i kontrollgruppen.

Hälsoprofil och hälsokontroll

halsoprofil

Medicinsk Qigong

qigong

Ljusterapi

ljusterapi

Screening

screening