Skriv ut

Borttagning av kosmetiskt störande hudfläckar

02 juni 2010.

Från och med hösten 2010 startar vi en ny typ av service och kommer att erbjuda en kvällsmottagning där du kan bli av dina godartade men kosmetiskt störande hudförändringar, så kallade mjällvårtor (åldersvårtor eller seborroiska keratoser). Erbjudandet gäller för listade på Vårdcentralen Östertull.

Seborroisk keratos (mjällvårtor)

Dessa godartade hudförändringar är vanliga över 50 år och ökar som regel med åldern. De förekommer på ansikte, händer, bålen, ryggen och magen, är hudfärgade eller bruna, gryniga, skrovliga, runda eller ovalformade och ofta missprydande. Keratoserna kan växa, klia och lossna på kanten med blödning och skapa därmed oro om cancer.

seborrheickeratosis1

sebker2

sebker3

Lentigo senilis (åldersfläck, solar lentigo, sun spot, liver spot)

Lentigo är godartade, välavgränsade bruna pigmentfläckar på solexponerade hudytor som börjar komma redan vid 30-års ålder och liknar födelsemärken. Förekommer mest typiskt på handrygg och ansikte. 

lentsol1

Hudflik (Acrochordon, Skin tags, Hudtagg, Skinntagg, Skinnplupp)

Skin tags är 1-5 mm stora hudfärgade eller bruna hudpluppar som är ofarliga och växer oftast i grupp i hudvecken på på hals, under armhålan, under bröstet, vid ögonlocket, på ställen där den tunna huden utsätts för mekanisk gnidning. 

skintags1

Först säkerställs diagnosen med hjälp av stereo- eller hudmikroskop (dermatoskop -Dermlite) på den ordinarie mottagningen och sedan bokas tid på kvällsmottagningen för borttagning om förändringen bedömts som ofarlig och enbart störande. Du slipper att avvisas eller skickas hit och dit. Observera att godartade pigmentförändringar (leverfläck, nevus) får inte frysas utan bör lämnas i fred.

Någon av våra två läkare (Zura Moldokulova ST-läkare med lång erfarenhet inom hudsjukdomar, samt Laszlo Sinkvist som även är specialist i kirurgi) kommer att ta emot dig på denna särskilda mottagning. Åtgärden är frysbehandling, så kallad kryokirurgi och går relativt snabbt, utan bedövning och lämnar inga spår.

Vanligtvis räcker det med ett behandlingstillfälle, men ibland kan det behövas flera frysningar (ibland upp till 2-4).

Avgiften är 400 kr/besök för upp till 2 förändringar (inklusive dermatoskopisk diagnostik) och ingår inte i högkostnadsskyddet. Behövs det borttagning av flera fläckar, kan det bokas nytt besök. 

Hälsoprofil och hälsokontroll

halsoprofil

Medicinsk Qigong

qigong

Ljusterapi

ljusterapi

Screening

screening